Facebook profilinin kısıtlanması “Kilitleme” adı verilen bir özellik ile uygulanabiliyor. Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olarak kabul edilen Facebook’ta kullanıcılar, profillerini ve yaptıkları paylaşımları tanımadıkları kişilerin erişimine kapatmak istediklerinde Facebook profil kilitleme yapabilirler. Kilitlenen profil, Facebook kullanıcısını tanımadığı kişilerin paylaşımlarına erişim sağlamasına karşı koruma sağlıyor. Bu yol ile fotoğrafların ve gönderilerin güvenliği sağlanırken, kullanıcı da tanımadığı kişilerin sırf arkadaş listesinde yer alan birkaç kişi ile ortak arkadaş olması nedeniyle gönderileri ile karşılaşmaktan kurtulabiliyor.
Facebook’ta profillerin kilitlenmesi istenildiği zaman yapılabiliyor. Bunun için tek şart, uygulamanın güncel olması. Cep telefonunun işletim sistemine göre Facebook uygulamasının güncel olduğundan emin olmanız durumunda dilediğiniz zaman profilinizi kilitleyebilir, kilitli olan profilinizi ise açarak yeniden erişime açabilirsiniz. İşleme ait detaylar ile birlikte nasıl yapıldığına dair tüm merak edilenleri resimli olarak sizlerle yazımızda paylaşıyoruz! İyi okumalar…
FACEBOOK PROFİL KİLİTLEME NEDİR?
Facebook’ta profil kilidi, yapılan paylaşımların sadece kullanıcının arkadaşları tarafından görüntülenmesine izin veren ve yabancıların erişimine kapatan bir koruma özelliğidir. Facebook, paylaşımlarını tanımadığı kişilere kapatmak isteyen kullanıcıların bu taleplerine bir çözüm olarak getirdiği hesap kilitleme özelliği ile arzu edilen korumayı sağlamış oldu.
Hesap kilitleme özelliği pek çok manuel işlem ile gönderinin sınırlandırılma çabalarının da önüne geçiyor. Böylece kullanıcılar yapacakları paylaşım nedeniyle birçok manuel ayarı yapmaktan kaçınarak gönderilerini çok daha hızlı arkadaşları ile paylaşabiliyor. Bunun yanında hesap koruma gibi pek çok avantaj da kullanıcı lehine profilin kilitlenmesi ile kullanılabiliyor.
Facebook Profil Kilitleme Ne İşe Yarar?
Facebook’ta profil kilitlemenin işlevi daha önce değindiğimiz gibi “koruma” amaçlıdır. Bu özelliği kullanan Facebook kullanıcıları, tanımadığı kişilere karşı en özel anlarını ve profil bilgilerini koruma altına alabilirler. Kilitlenen bir profilde kullanıcı ile arkadaş olmayan bir başka Facebook kullanıcısı; kapak ve profil resminin büyük hali, paylaşılan hikayeler ve profilde yer alan paylaşım ve gönderilere ulaşamaz. Kısaca bu özelliğin ne işe yaradığını ise birkaç madde halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gönderi güvenliği sağlanır.
- Yapılan özel paylaşımlar sadece arkadaşlarca görüntülenebilir.
- Arkadaş olmayan kişiler kullanıcıya ait profil ve kapak resminin büyük hallerine ulaşamaz, gönderi ve hikayeleri görüntüleyemez.
- Potansiyel arkadaşlar tarafından aramalarda görüntülenerek arkadaşlık isteği alınabilir.
- Hassas içeriklerinizi daha sınırlı bir kitle ile paylaşabilirsiniz.
Facebook Profili Hangi Durumlarda Kilitlenebilir?
Facebook profilini kilitleme tercihi şu durumlara karşı kullanılabilir:
- Facebook hesabının ele geçirilmesini önleme,
- Paylaşımların tanınmayan kişilerce görüntülenmesinin veya çoğaltılmasının önüne geçme,
- Tanınmayan kişilerce rahatsız edilmekten kaçınma,
- Facebook’u daha güvenli bir ortam haline getirme,
- Dönemsel olarak ortaya çıkabilecek herhangi sebepler.
FACEBOOK PROFİLİ NASIL KİLİTLENİR?
Facebook profilini kilitleme işlemi herhangi bir cep telefonu ya da masaüstü cihaz aracılığı ile yapılabilir. Facebook hesabınıza erişim sağlayabileceğiniz her yöntem, potansiyel olarak kilitleme özelliğinin devreye alınmasında kullanılabilir. PC, Android ya da iOS işletim sistemine sahip cihazlar üzerinden merak edilen hesap kilitleme işlem detayları aşağıdaki alt başlıklarda detaylı olarak ele alınıyor.
Webden Facebook Profili Kilitleme
Masaüstünden Facebook profilinin kısıtlanması işlemi için en sık kullandığınız masaüstü tarayıcısını kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken tarayıcınızdan Facebook hesabınıza giriş yaparak birkaç adımlık işlem sıralamasını takip etmektir. Profil ayarları üzerinden yapılan işleme ait detaylar ise şu şekildedir:
- Web tarayıcınızı çalıştırın ve Facebook hesabınıza giriş yapın.
- Profil fotoğrafınızı kullanarak Facebook profilinize ulaşın.
- Profil fotoğrafınızın sağında yer alan ve yukarıda ok ile gösterilen üç nokta simgesine tıklayın.
- Açılan menüde yukarıda ok ile gösterilen “Profili Kilitle” seçeneği üzerine tıklayın.
- Profili kilitlemeniz halinde nasıl çalışacağını anlatan ve yukarıda gösterilen bilgilendirme kutucuğunun alt kısmında yer alan “Profili Kilitle” butonuna tıklayın.
- Birkaç saniyelik işlem süresi ardından yukarıdaki ekran görüntüsü karşınıza çıkar. Yukarıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi “Tamam” butonuna tıklayarak Facebook profil kilitleme işlemini tamamladığınızı teyit edebilirsiniz.
Android Facebook Profili Kilitleme Nasıl Yapılır?
Android cihazlarda profil kilitlemek yine benzer şekilde profile erişim sağlanarak gerçekleştirilir. Android işletim sistemine sahip cihazınızda yüklü Facebook uygulaması üzerinden işlemi basit birkaç adımı tamamlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Android’de Facebook profilinin kısıtlanması işlemine yönelik takip edilecek işlem sıralaması ise şu şekilde özetlenebilir:
- Cep telefonunuzda ya da tabletinizde “Facebook” uygulamasını çalıştırın.
- Hesap bilgilerinizi girerek Facebook hesabınıza giriş yapın.
- Açılan Facebook ana sayfasının sağ üst köşesinde yer alan profil fotoğrafınızı tıklayın ve profile gir komutu yardımı ile Facebook profilinizi açın.
- “Profili düzenle” butonunun hemen sağında yer alan ve yukarıda kırmızı ok ile işaret edilen üç nokta simgesi üzerine dokunun.
- Açılan “Profil Ayarları” menüsü altında yer alan ve yukarıdaki ekran görüntüsünde ok ile gösterilen “Profili Kilitle” seçeneğine dokunun.
- Profil kilitleme ile tarafınıza sunulan hizmetler yukarıdaki gibi paylaşılır. Paylaşım ekranının en altında yer alan “Profilini kilitle” butonuna dokunarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.
- Profilinizi kilitleme işleminin tamamlandığını gösteren yukarıdaki görselde “Tamam” butonuna tıklayarak kilitlenmiş Facebook hesabınızı kaldığınız yerden kullanmaya devam edebilirsiniz.
iOS Facebook Profili Kilitleme Nasıl Yapılır?
iPhone’da profil kilitleme işlemi detayları şu şekildedir:
- Facebook uygulamasını açın.
- Ekranın sağ alt köşesinde yer alan ve üç yatay çizgi ile gösterilen menü simgesine dokunun.
- Ekranı aşağı doğru kaydırın ve “Ayarlar” sekmesine giriş yapın.
- “Hedef Kitle ve Görünürlük” menüsü altında yer alan “Profil Kilitleme” yazısı üzerine dokunun.
- Karşınıza çıkan bilgilendirme ekranının altında yer alan “Profilini kilitle” butonuna dokunun.
- İşlemin tamamlandığını gösteren ekranda “Tamam” butonuna dokunabilirsiniz.
Facebook’ta Profil Kilitleme Yok, Ne Yapmalıyım?
Facebook’ta profil gizleme özelliğinin bulunmaması halinde uygulamanın güncelliğini kontrol etmeniz gerekir. İlk olarak Hindistan’da sunulan ve daha sonra aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 6 ülke için aktif edilen profil kilitleme özelliği güncelleme ile birlikte hayatımıza girdi. Eğer Facebook uygulamanıza ilişkin güncelleme mevcutsa Play Store ya da App Store üzerinden uygulamayı güncelleyin ve yeniden kontrol edin. Uygulamayı güncellemenin ardından yukarıda paylaşılan başlıklar altında yer alan ilgili işlemleri takip ederek profilinizi kilitleyebilirsiniz.
FACEBOOK KİLİTLİ PROFİL NASIL AÇILIR?
Facebook’ta kilitli profilin açılması yapılan işlemlerin tekrar edilmesi ile gerçekleştirilir. Kilitlenen bir Facebook profilini yeniden açmak istediğinizde “Profil Ayarları” menüsü altından kilitlenen profilinizi yeniden açabilirsiniz. Kilitli Facebook profilinizi açmak için PC’den izlenecek olan işlem sıralaması şu şekildedir:
- Facebook web sitesine giriş yaparak hesabınıza erişim sağlayın.
- Profil sayfanıza girin ve kapak resmi altında yer alan üç nokta simgesine tıklayın.
- Açılan menüde yukarıda gösterildiği gibi “Profilin Kilidini Aç” sekmesine tıklayın.
- Bilgilendirme ekranında açık kilit simgesi ile gösterilen “Kilidi Aç” sembolüne tıklayın.
- Yukarıdaki ekran ile karşılaşıldığında en altta yer alan “Profilin Kilidini Aç” butonuna tıklanarak Facebook profil kilitleme ile uygulanan sınırlamalar kaldırılır.
- İşlemin tamamlandığını gösterir ekrandan “Tamam” butonuna tıklayarak çıkabilirsiniz.